יום שלישי, 6 בינואר 2015

בלוגר(ית)  מצטט(ת)  בלוגר(ית)

קצת הפוגה מנושא הפייסבוק ולנצל את הבמה הזו ע"מ לצטט בלוגרית של ספרייה במכללה אקדמית.


הבלוג פרסם 2 פוסטים בלבד אך נגע בנושאים חשובים.
ממש אשמח לשמוע את דעתכן לגבי סוגיה זו!
הראשון בניהם תופעת הספרים הנקיים


m_1

שלי פיקאר, ספרנית במכללה, בביקורת על תופעת הספרים ה"נקיים".

התברכתי בעבודה נהדרת המשלבת בין כמה מאהבותיי הגדולות: מציאת מידע, אהבת ספר וקשר עם אנשים מעניינים. ברכה כפולה היא לעבוד בספרייה במכללת ליפשיץ, עם ספרניות, עם עובדים, עם מרצים ועם סטודנטים שוחרי ידע.
הספרייה שלנו בגבעה הצרפתית מורכבת בעיקר מספרי עיון.
בנוסף יש מדור לא גדול בשם "ספרי קריאה". לאורך טור שלם משני צדדיו מונחים ספרים מלאי קסם ועניין, ספרי מקור, ספרים קלסיים וספרים מתורגמים.
יש בכוחן של המילים לחדור לנפש פנימה, להציף אותנו ברגשות, בזיכרונות ובתובנות הגורמות לנו להרגיש את תנועות החיים (ראו את דברי הרב קוק בהקדמה לשיר השירים).
ולכן אני כה שמחה כשבאים להתייעץ אִתי על ספר שכדאי לקרוא. אני נשאלת למשל: " איזה ספר כדאי לקחת לבן או לבת זוג לשבת"? או "איזה סרט כדאי להביא הביתה לילדים"?
בכל שבוע או שבועיים מישהו בא ובפיו דרישה או בקשה שהספר המומלץ יהיה "ספר נקי".
בתחילה אני מיתממת, מנגבת את הספר מבחוץ ומאשרת שהספר נקי, ואז האיש או הסטודנטית הצעירה מסבירים לי שהם לא רוצים שבספר יהיו גסויות, תיאורים של מעשי אהבה ושפה לא נקייה.
ואז אני מתחילה לתמוה על המורים שלהם, על המדריכים שלהם ועל הוריהם:
איך גידלתם דור כזה מפונק שמפחד להתלכלך?
כמו אדם שלא מסכים להיכנס לבית שלו אלא אם העוזרת עכשיו יוצאת משם והבית מצוחצח.
מה קרה? אתם לא למדתם לנקות בעצמכם? אתם לא יודעים להתנהל כשיש לכלוך?
אם הספר לא נקי ... אז יש מטאטא, יש סמרטוט ויש "סנו".
אנחנו עלולים לפספס הרבה דברים אם נפחד מלכלוך.
תארו לכם שאתם נתקלים בחפץ מלא חלודה, גוש שחור המכתים את הידיים. אם אתם פוחדים מלכלוך, האם תזרקו  ישר לפח?
אם תלבשו כפפות ותתחילו לגרד את הלכלוך ייחשף בפניכם לאט לאט הפמוט העתיק של סבתא, פמוט כסף זוהר שדלק כל ערב שבת בביתם הישן.
גידלנו דור של תינוקות של בית רבן - תינוקות שנשבו.
כמו הורים שמסוככים ומרחמים על ילדם ולא מאפשרים לו ליפול, להתאמץ, להתאכזב ובעצם גורמים לו נכות. הילד לא ילמד ללכת, לא ילמד להתמודד וכשיקבל אפילו דחיפה קלה יתמוטט עליו עולמו.
אני לא מיתממת, יש ספרים שאינם כתובים היטב, יש ספרים משעממים, ספרים טרחניים או ספרים שמנסים להכניס סצנות מהעולם שבינו לבינה רק כדי למכור. מנגד, יש ספרים כשרים ונקיים הכתובים ברמה נמוכה מאוד.
לא "ניקיון" הספר הוא המדד לטיב ולאיכות שלו.
עלינו, מורים והורים, לשבת ליד הילד בעודו  צעיר בשעה שהוא צופה בטלוויזיה, כשהוא מתנסה לראשונה בגלישה באינטרנט. אל לנו לסגור את הטלוויזיה אם תופיע פרסומת בוטה, או יעלה פרסום מטריד במחשב. עלינו לדבר עם הילד שלנו על הפרסומות, על הצורה שבה חברות מנסות להרוויח כסף ומה עלינו לעשות במקרה שעולה פרסומת לא צנועה (יש סימן x קטן מצד שמאל של החלון).
אם אנחנו לא ניבהל - גם הילד שלנו לא ייבהל.
ובהתאם לגיל הילד, הנער או הנערה - נמשיך ללוות אותם בהתמודדויות בחיים. נדון יחד על צניעות במרחב הציבורי, על אהבה, על הזמן והמקום הראוי לבטא את אהבתנו זה לזה.
יש לשוחח עם הילדים על מתן כבוד לאנשים ולדעות של אחרים, על שלא כולם חיים בצורה כפי שאנו בוחרים לחיות ובכל זאת יש מה ללמוד מן האחר, על החסד שעושה השכנה החילונית ועל מידותיה הטובות, למרות שהיא הולכת בגופיות ומעשנת בשבת.

העיקר שלא נפחד מהמפגש עם העולם הלא דתי ולא נתנה את המפגש בכך שהאחר יהיה "נקי". הרבה יופי העניק הקב"ה לעולם ולברואיו. כל אחד בדרכו המיוחדת מהלל ומגדל את שמו גם אם לא בצורה ובשפה שאנו מבינים.
מי שמאמין - לא מפחד!
*תגובות אפשר לשלוח ל shelli10@macam.ac.il התגובות תפורסמנה בהתאם לשיקולי המערכת.
_______________________________________________________________________________

1. עופר: 
מאוד נהניתי לקרוא את הבלוג שלך. הדברים נכונים בהחלט.
אני מאמין ש: יש מה ללמוד מהאחר גם אם הוא לא נוהג כמוני.
כשאתמודד עם הספר ה"לא נקי" יהיה לי יותר קל להתמודד עם כל מלחמה אחרת שתקרא בדרכי בלכתי ברחוב.
2מעדיף בעילום שם:
אני מסכים עם הרעיון המרכזי, אהבתי את השימוש במשל בעקבות הביטוי "נקי", אבל קשה לי עם הצורה: הסגנון הקליל של תחילת הרשימה עובר מהר (מדי?) לדברי התרסה לא קליים...
גם בנושא ניקיון אנחנו יודעים שיש הבדלים בין האנשים השונים (למשל אמריקאים...) ויש רגישויות שונות. ניתן היה להכניס כמה משפטים על שיקול הדעת של "הספרנית" לא להכניס ספר ממש בעייתי ועל שיקול הדעת של הקורא לקרוא/לא לקרוא, לדלג או לא וכו'...
4. אלישבע:
קראתי את מאמרך . כל הכבוד על הדברים שכתבת.
גם אני מעבירה לילדי את קו החינוך הזה אך יחד עם זה משתדלת לא לחשוף אותם אם ניתן לאינטרנט ולתכני הטלוויזיה "הרע" כי נפשם עדיין צעירה וקשה לדעת איך יתפתחו הדברים.

2 תגובות:

  1. 'ספרים נקיים' - מה זה יכול להיות? האם הכוונה היא שלא לזלול שוקולד בזמן הקריאה? ...

    כן, שלי, שוב נוכחתי לדעת מה רבה תמימותי (וזה עוד אחרי שביליתי שנתיים מחיי ב'בית-יעקב'!!!)

    אהבתי את הצגות התמימות שאת עושה כשמבקשים 'ספר נקי'. בנוסף לזה הייתי גם מפנה את כולם לספר הנהדר של מאיר שלו על מחלת הנקיון של סבתו המיתולוגית. ('הדבר היה ככה') ואם עדיין לא קראת את הספר - חובה עליך ועל כל בר-דעת לקרוא כדי להבין לאיזה מקומות מביאה התשוקה הזאת לניקיון את בני האנוש ועד כמה היא מסוכנת. (אגב, הרופאים כבר מודיעים היום להורים שאם יגדלו את התינוק באופן סטרילי מדי - הוא לא יפתח תנגודת למחלות!

    השבמחק
  2. תראי למשל תגובה של אמא באתר הבא
    http://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t688316
    ומה קוראים ילדים חרדים?
    http://www.haaretz.co.il/gallery/kids/1.1901171

    ותודה לאורית כרמלי על ההפניות למקורות אלו

    השבמחק